OP DIE FIETS #5: HOE WERKEN DE RUIT, DE PAULUSKERK EN PRINTROOM ROTTERDAM?


Fiets dinsdag 28 mei mee met Op die fiets #5, een middag voor Rotterdamse kunstenaars langs kunstenaarsinitiatieven in de stad. Samen nemen we “een kijkje in de keuken” van verschillende initiatieven om meer te weten te komen over hoe ze werken en (mogelijke) ontmoetingen met de eigen kunstpraktijk te bespreken. Uitwisseling staat centraal: bezoekers en de initiatieven kunnen elkaar vragen stellen.

De fietstocht langs drie initiatieven, duurt ongeveer drie uur en eindigt met een borrel op een van de locaties. De tocht is niet alleen informatief, maar ook een mooie gelegenheid om onderling te netwerken.
Tijdens de vijfde editie op dinsdag 28 mei 2024 bezoeken we verschillende initiatieven in Rotterdam-Cool en West: DE RUIT, Pauluskerk Rotterdam en PrintRoom Rotterdam. Wat zijn de drijfveren, uitdagingen en standpunten van kunstenaars bij deze initiatieven? Ontdek het deze middag.

DE RUIT

We beginnen in de schaduw van de hoogste woontoren van ons land, met een bijzonder en laagdrempelig initiatief aan de Gedempte Zalmhaven: DE RUIT (voorheen HET PLAFOND). Een ‘kunst etalage’, een ‘kijkdoos voor kunst’: een glazen pui van ruim 15m², behorend bij het appartement van Guus Vreeburg en Willem Besselink. Zes keer per jaar worden kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd om hun werk op, of vlak achter het raam te presenteren. DE RUIT richt zich op voorbijgangers, is 24/7 zichtbaar vanaf de stoep, en elke presentatie wordt feestelijk geopend en uitgebreid toegelicht tijdens de “Avond met de kunstenaar”.
Naast de organisator ontmoeten we ook kunstenaar Anuli Croon, we verdiepen ons in het proces en het effect van een presentatieruimte die al meer dan een kwart eeuw de buurt verrijkt.

Pauluskerk Rotterdam

Onze tweede stop is in de Pauluskerk Rotterdam. Hier is een vangnet voor de meest kwetsbare mensen van de stad. Ze “helpen waar niemand anders helpt” en zijn dus een noodvoorziening voor veel mensen.

We ontmoeten Thamar Kemperman, programmacoördinator Kunst & Cultuur, die ons deelgenoot maakt van hoe de Pauluskerk Rotterdam sociale acties en Kunst & Cultuur activiteiten voor haar bezoekers inzet om de vitaliteit te versterken en de zichtbaarheid te vergroten. Via de verbeelding van kunstenaars wil Thamar met ons praten over hoe stigma’s doorbroken kunnen worden.

PrintRoom

De laatste stop brengt ons naar West, waar rond en nabij het Reinhoutplein een artistieke buurt is ontstaan met galeries als Frank Taal, Contour, Atelier Herenplaats en Joey Ramone, Leeszaal West en OMI Rotterdam. In de zijstraat bezoeken we

PrintRoom, een ruimte gewijd aan kunstenaarspublicaties. Karin de Jong, directeur van PrintRoom, legt uit hoe PrintRoom, als een spin in het web, dagelijks verbinding maakt met internationale netwerken en lokale gemeenschappen door kunstenaarspublicaties te creëren en te publiceren, een uniek archief op te bouwen en te delen.

Daarnaast is er een “Publisher in Residence” programma en worden er verschillende evenementen georganiseerd. Voor PrintRoom betekent kunstenaarspublicatie samenwerking: elk publicatieproject is tegelijkertijd een gezamenlijk proces. PrintRoom heeft ook een workshopruimte met verschillende faciliteiten, waaronder risoprinters voor doe-het-zelf drukwerk, variërend van collectief ontworpen publicaties en kleine flipbooks tot posters, banners en zines.

We sluiten de middag samen af met een drankje bij PrintRoom.

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 28 mei 2024
Tijd: 15.00 – 18.00 uur (verzamelen om 14.45 uur)
Startpunt: DE RUIT, Gedempte Zalmhaven 761, Rotterdam
Vervoer: met eigen fiets, huurfiets of OV-fiets (dichtstbijzijnde locatie: Rotterdam Blaak of Wilhelminaplein)
Taal: Nederlands/Engels, afhankelijk van de initiatieven en deelnemers
Voor wie: Rotterdamse kunstenaars met uiteenlopende praktijken en stadia in hun carrière

Meld je aan via Art Office!
Vanwege een beperkt aantal plaatsen is aanmelden gewenst. Stuur een e-mail met je naam naar artoffice@cbkrotterdam.nl (Bij te veel aanmeldingen krijgen kunstenaars die geregistreerd staan bij Art Office voorrang op deelname. ) Als je je hebt ingeschreven en onverhoopt niet kunt, ontvangen we graag een berichtje.

Op die Fiets is een Ewald x Ros concept i.o.v. Art Office